Sempozyum Hakkında


Türk Dünyası’nın dil, edebiyat, tarih, sanat tarihi, maarif, uluslararası ilişkiler ve siyaset, maddi ve manevi değerler, iktisadi meseleler gibi sosyal bilimlerin her alanında ihtiyaç duyduğu ilmi araştırmalara ortak bir paylaşım zemini sağlamak amacıyla yola çıkılan Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu’nun birincisi Niğde Üniversitesi, Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi (Almatı, Kazakistan) ve M. Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi (Ufa, Rusya) işbirliğiyle 18-21 Mart 2014 tarihlerinde Niğde Üniversitesinin ev sahipliğinde Niğde’de gerçekleştirilmiş, Sempozyumda 18 ülkeden 356 bildiri sunulmuştur.

II. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu, aynı ortaklarla Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi ev sahipliğinde 20-22 Mayıs 2015 tarihlerinde Almatı’da gerçekleştirilmiş olup 12 ülkeden 300 bildiri sunulmuştur.

III. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu ise yukarıdaki üniversitelerin yanında Bakü Avrasya Üniversitesi’nin (Bakü, Azerbaycan) ortaklığa katılımı ve Yunus Emre Enstitüsünün desteğiyle 25-27 Mayıs 2016 tarihlerinde Bakü Avrasya Üniversitesinin ev sahipliğinde Bakü’de gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma 13 ülkeden 100’e yakın üniversite ve kurumdan 700 dolayında bildirili katılım başvurusu yapılmış, 413 bildiri Sempozyumda sunulmak üzere kabul edilmiştir.

IV. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu, 26-28 Nisan 2017 tarihlerinde, Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi, Bakü Avrasya Üniversitesi ve M. Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi’nin iş birliği ile Niğde’de gerçekleştirilmiştir. 15 farklı ülkeden katılımın olduğu sempozyumda 450 bildiri kabul edilmiş ve sunulmuştur. 

V. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi, M. Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi ve Bakü Avrasya Üniversitesi iş birliği ile Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi ev sahipliğinde 11-13 Ekim 2018 tarihleri arasında Almatı’da gerçekleştirilmiştir. 8 ülkeden yaklaşık 50 farklı üniversite, enstitü ve akademiden toplam 345 bildiriyle Sempozyum bilimsel programı gerçekleştirilmiştir.

VI. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi, M. Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi ve Bakü Avrasya Üniversitesi iş birliği ile 13-15 Haziran 2019 tarihleri arasında Bakü Avrasya Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Bakü'de gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma 54'ü Türkiye'den olmak üzere 6 farklı ülkeden toplam 211 bildiri kabul edilerek sunulmuştur.

VII. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu Sempozyum ortağı üniversitelerin iş birliği ile Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nin ev sahipliğinde, Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirler nedeniyle uzaktan ve çevrimiçi olarak 20-23 Ekim 2020 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Sempozyumda 6 farklı ülkeden toplam 165 bildiri kabul edilerek sunulmuştur. 

VIII. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kazak Ulusal Kızlar Pedagoji Üniversitesi ve Bakü Avrasya Üniversitesi’nin iş birliği ile Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirler nedeniyle uzaktan ve çevrimiçi olarak 2-5 Haziran 2021 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Sempozyumda 11 farklı ülkeden toplam 188 bildiri sunulmuştur.

IX. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kazak Ulusal Kızlar Pedagoji Üniversitesi ve Bakü Avrasya Üniversitesi’nin iş birliği ile Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 7-10 Haziran 2022 tarihlerinde Niğde'de gerçekleştirilmiş, Sempozyumda 7 farklı ülkeden toplam 153 bildiri sunulmuştur.

X. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kazak Ulusal Kızlar Pedagoji Üniversitesi ve Bakü Avrasya Üniversitesi’nin iş birliği ile Kazak Ulusal Kızlar Pedagoji Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 14-16 Haziran 2023 tarihlerinde Almatı'da gerçekleştirilmiş, Sempozyumda 9 farklı ülkeden toplam 165 bildiri sunulmuştur.

2014 yılından itibaren Sempozyum Programı kapsamında geleneksel hale gelen ve Sempozyum ortağı üniversitelerin öğrencilerinin katılımıyla hazırlanan sahne gösterilerinden oluşan ‘Kökümüz Bir Türk’üz Festivali’ düzenlenmektedir. Türk Dünyasının kültürel yapısının sergilendiği Festival’in yanı sıra, ev sahibi ülkede düzenlenen sosyal programlar kapsamında, tarihi ve kültürel miraslar da ziyaret edilmektedir.

Ayrıca, her yıl sunulan bildirilerden oluşan Sempozyum Kitabı’nın yayınlanmasıyla, Türk Dünyası’nın bu faaliyet kapsamındaki bilgi birikimi kalıcı ve sürekli paylaşıma açık hale getirilmektedir.